Verbinden met SPEL.
Verbindend spel, ook wel hechtingsbevorderend spel genoemd door Aletha Solter, heeft heel veel voordelen. Zo heeft het een grote positieve invloed op de relatie met je kind, heeft het een enorme impact op het welbevinden van een kind en tot slot ook op onze beleving van het ouderschap.
Als je de spelen echt wil begrijpen is het belangrijk dat je wat achtergrond hebt rond de filosofie van Aaware Parenting van Aletha Solter. Die is gebaseerd op drie bouwstenen.
1. Hechting:
Bij de eerste bouwsteen gaan we kijken naar de hechting en hoe we deze kunnen bevorderen. Hechting kan je ook omschrijven als welke relatie en band heb je met je kind.
2. Democratische discipline:
Ten tweede is er democratische discipline waarbij aandacht geschonken wordt aan onderliggende behoeften en hierop in te spelen, in plaats van gedrag te corrigeren door straf en beloning.
3. Trauma en stress:
En als laatste bouwsteen is het belangrijk om te kijken of het kind stress en trauma ervaart, hierbij is erkenning, respectvol omgaan met emoties van het kind en vooral preventief inzetten op stress belangrijk. Stress of trauma voor een kind kan bijvoorbeeld een eerste schooldag zijn of een plotse verandering in de dagstructuur.
Verbindend spel:
Verbindend spel is hechting bevorderend, een goed alternatief voor straffen en belonen en helpt stress en trauma te verwerken. Er zijn daarom 9 verschillende soorten spelen die Altha Solter heeft opgesteld. Elk spel heeft een unieke vorm, maar ze kunnen ook door elkaar gespeeld worden. Door deze spelen te begrijpen zal je snel zien hoe je kind zich voelt en wat je er kan doen om op gedrag van een kind in te spelen. Het is daarbij niet de bedoeling dat je iets gaat oplossen voor je kind, maar dat je aandacht, tijd en ruimte biedt om te verwerken en een gebeurtenis uit te spelen. Een kind beslist zelf wanneer hij het wil spelen en wanneer hij klaar is om het los te laten.
Lachen en Huilen:
Als een kind lacht tijdens het spel is hij de situatie die zich weerspiegeld in het spel aan het ontladen. De opgehoopte stress van die situatie kan hij ontladen en zal het kind als meer ontspannen aanvoelen. Het is niet gezegd dat als je het spel maar één keer speelt dat alles verwerkt is van die stressvolle situatie. Als het kind behoefte eraan heeft, kan je het spel meermaals aanbieden of zullen ze er meermaals om vragen.
Wanneer kan je het inzetten?
Indien je kind angstig is voor een situatie zoals voor een dokter, kan je op voorhand de situatie gaan spelen met poppen (dit noemt symbolisch spel). Dit creëert vertrouwen en voorspelbaarheid. Zo weet het kind waaraan hij zich kan verwachten. Dit brengt rust. Indien de doktersafspraak stressvol was kan je het ook erna spelen. Dit geeft je kind de ruimte om de situatie te verwerken.
Hierdoor zal het kind kleine deurtjes van zijn binnenkant laten tonen, kunnen ze ventileren en de situatie beter begrijpen. Ze zullen je meer vertrouwen wat de binding enorm kan versterken.
Dit is slechts één van de negen voorbeelden van spel. Door verbindend spel af en toe in je ouderschap te integreren zal je een positief effect zien in relatie met je kind. Die zal verbeteren! Het spel hoeft niet lang en complex te zijn; het kan dagelijks kort en simpel. Door meer te spelen, zal je kind zelfs meer en beter alleen kunnen spelen. Ik speel zelf al jaren met kinderen; door dit toe te passen zie ik kinderen op een andere manier, begrijp ik hen beter en kan ik beter op hen inspelen als er iets is.
Over de auteur:
Mijn naam is Benedicte Bernard. In 2021 volgde ik de Aware Parenting Academy.
Ik geloof dat spel en plezier met kinderen ons dichter bij onze eigen natuur brengt. Het brengt een speelse creatief stuk in ons naar boven. Dit is een authentiek stuk van onszelf, als je vanuit dit punt kunt praten en handelen dan creëer je een sterke verbinding met je kind.
Verbinding en plezier is voor mij allesomvattend. Het brengt mij naar het hier en nu en laat dat nu het grootste talent van kinderen zijn. Vandaaruit komt balans, creativiteit en liefdevolle relatie naar je kind toe.
Meer informatie over de Aware Parenting Academy
Neem contact met ons op
Ben je een ouder of professional? Heb je vragen over Aware Parenting? Ben je op zoek naar support voor jouw organisatie, jezelf of jouw gezin? Je bent welkom om ons een berichtje te sturen.
Ben je op zoek naar inhoudelijk advies via email? Wij geven geen advies over de email. Je vindt tips onder het kopje tips of op de websites van de instructeurs.