Over huilbuien en driftbuien…

In Uncategorized by admin

Over huilbuien en driftbuien…

Auteur: Vanessa Feenstra

Over huilbuien en driftbuien bij kinderen valt veel te schrijven.

Een huilbui wordt meestal wel geaccepteerd, als het maar niet te lang duurt. “En ga nu maar weer spelen”. Een driftbui is lastiger te accepteren en wordt bovendien gezien als gedrag dat niet door de beugel kan.

Inmiddels kijk ik door Aware Parenting anders tegen een huilbui en een driftbui aan. Behalve als het ‘en public’ is, dan heb ik toch wat last van sociale druk. Maar op de momenten dat ik geen last heb van sociale druk, zie ik bij mijn kinderen dat zij bij een huilbui toch echt wel verdriet hebben dat er even uit moet. 

Het verdriet kan gaan om de situatie die er op dat moment is, bijvoorbeeld niet mee mogen spelen. Het verdriet kan ook gaan om een opstapeling van emoties van gebeurtenissen die eerder op de dag plaats hebben gevonden: bijvoorbeeld gedurende een drukke dag op school of de BSO. Een ander kindje dat heeft gezegd: “Lekker voor je!” of een duw heeft gegeven. Of misschien is er wel helemaal niets speciaals gebeurd en was het gewoon een drukke dag. En voor een driftbui geldt eigenlijk hetzelfde! Alleen is er dan waarschijnlijk meer sprake van boosheid dan verdriet.. dat is dan meer gegil, geroep, geduw, iedereen is stom etc. Je kent het vast wel.

Is er plaats voor het verdriet van je kinderen binnen je gezin? Of is het tonen van blijdschap en enthousiasme meer gewenst dan het tonen van verdriet? Vast wel.. bij mij ook moet ik toegeven. Alleen is het wel mooi als het tonen van verdriet ook een beetje ruimte krijgt.

Wat betreft een driftbui.. is verdriet bij jullie beter dan boosheid? Is verdriet acceptabel en boosheid niet? Ja lastig vond ik dit eerder. Alleen boosheid heeft ook een functie. Bij het voelen van boosheid weet je dat er iets is met grenzen.. en grenzen die je niet goed hebt aangegeven en/of grenzen die een ander (daardoor) niet goed heeft gezien. En interessant hieraan is bijvoorbeeld ook hoe ga je zelf als ouder om met je eigen grenzen?

Eigenlijk is het allemaal dus heel interessant wat er gebeurt.. niet op het moment zelf, maar wel als je er naderhand even bij stil staat! Wat wilde je kind jou op dat moment vertellen met zijn/haar gedrag?

Wil je meer weten over de huil en driftbuien van jouw kindje? Ik denk graag met je mee!

Image

Over de auteur:
Mijn naam is Vanessa Feenstra. Ik volgde de Aware Parenting Academy in 2021 en ben Aware Parenting Instructeur. 
Ik geloof erin dat elke moeder of vader, dichtbij zichzelf kan blijven en liefdevolle grenzen kan stellen, zonder dat het nodig is om straf of time outs te geven of veel te belonen. Ik gun je om meer zelfvertrouwen te hebben als ouder en om je ontspannen te voelen in situaties waarin je op het moment stress of druk ervaart. Laten we samen jouw vraagtekens onderzoeken en de weg vrij maken naar meer logica en ontspanning in het ouderschap.

Neem ook een kijkje op: www.inzichtenzijn.nl

Image

Meer informatie over de Aware Parenting Academy

Neem contact met ons op

Ben je een ouder of professional? Heb je vragen over Aware Parenting? Ben je op zoek naar support voor jouw organisatie, jezelf of jouw gezin? Je bent welkom om ons een berichtje te sturen.

Ben je op zoek naar inhoudelijk advies via email? Wij geven geen advies over de email. Je vindt tips onder het kopje tips of op de websites van de instructeurs.