Je peuter in de nee fase! En nu?

In Uncategorized by admin

Je peuter in de nee fase! En nu?

Auteur: Vanessa Feenstra

Je peuter zegt regelmatig ‘nee’. Of je peuter spreekt de ‘nee’ niet uit, maar besluit maar gewoon niet mee te doen. Niet meedoen met het aankleden, tandenpoetsen of vertrekken naar waar je maar naartoe zou willen gaan. Meestal gaat het dan om situatie waar tijd wél een rol speelt. Bijvoorbeeld vertrekken naar de school van je oudste dochter of vertrekken naar een afspraak bij het consultatiebureau, huisarts, tandarts et cetera.

Wat kun je hiermee?

Waarom is ‘nee’ ineens een van de meest favoriete woordjes? Waarom niet gewoon meewerken? Dat is toch voor iedereen veel beter? 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je peuter in de ‘nee’ fase een noodzakelijke vaardigheid oefent. Het is een oefening voor later: op een gezonde manier weerstand kunnen bieden en grenzen aangeven en hoe reageert een ander daar op? Je kind leert ook traplopen en fietsen, dat stimuleren we als ouder graag. Maar nee zeggen? Hoe ga je als ouder met deze nee fase om zonder dat je je peuter het ‘nee zeggen’, afleert?

Aware Parenting kijkt verder dan het gedrag, in dit geval ‘het niet mee doen’. Er kunnen verschillende gevoelens en behoeften een rol spelen. Welke? Dat kan per kind en per situatie anders zijn. Het helpt dus om -als ouder- bewust te zijn van emoties en behoeften die op de achtergrond spelen. Is er die dag bijvoorbeeld te weinig autonomie voor je zoontje of voor je dochtertje te weinig verbinding? Een peuter die zich begrepen voelt zal ook makkelijker uit een ‘nee-situatie’ stappen.

Je peuter begrijpen, helpt ook om de ‘nee-situatie’ op -voor jou- belangrijke momenten te voorkomen. Vaak bouwt de ‘nee-situatie’ bij je zoontje of dochtertje zich van tevoren op. Je kunt je peuter helpen door ervoor te zorgen dat het zich niet ‘opbouwt’ tot de momenten dat het helemaal niet uitkomt. Je peuter kan ook oefenen met de ‘nee’ op een ander (spel)moment. Ook kun je proberen om eerder tijd vrij te maken om te luisteren naar de gevoelens en behoeften van je peuter.

Belangrijk om te weten is dat je niet alles kunt voorkomen. Soms is het zoals het is. Je hoeft geen perfecte ouder te zijn om het goed te doen, maar de bovenstaande inzichten in het gedrag van je dochtertje of zoontje zijn wel heel handig om het tij te keren.

Door Aware Parenting zul je een verschil gaan merken op momenten dat je anders gaat reageren op het gedrag en de momenten dat je je dochtertje of zoontje echt begrijpt. Het is goud waard!

Image

Over de auteur:
Mijn naam is Vanessa Feenstra. Ik volgde de Aware Parenting Academy in 2021 en ben Aware Parenting Instructeur. 
Ik geloof erin dat elke moeder of vader, dichtbij zichzelf kan blijven en liefdevolle grenzen kan stellen, zonder dat het nodig is om straf of time outs te geven of veel te belonen. Ik gun je om meer zelfvertrouwen te hebben als ouder en om je ontspannen te voelen in situaties waarin je op het moment stress of druk ervaart. Laten we samen jouw vraagtekens onderzoeken en de weg vrij maken naar meer logica en ontspanning in het ouderschap.

Neem ook een kijkje op: www.inzichtenzijn.nl

Image

Meer informatie over de Aware Parenting Academy

Neem contact met ons op

Ben je een ouder of professional? Heb je vragen over Aware Parenting? Ben je op zoek naar support voor jouw organisatie, jezelf of jouw gezin? Je bent welkom om ons een berichtje te sturen.

Ben je op zoek naar inhoudelijk advies via email? Wij geven geen advies over de email. Je vindt tips onder het kopje tips of op de websites van de instructeurs.